Naczynia dla cateringu

12-04-2012
Projekt: Katarzyna Borkowska (kabo-pydo.com)
Projekt jest kompletnym rozwi─ůzaniem przeznaczonym na popularne bankiety koktailowe.┬áPodczas tego typu bankiet├│w odwiecznym problemem jest jednoczesne trzymanie talerza i kieliszka.┬áWci─Öcie w talerzu umo┼╝liwia zawieszenie kieliszka – dzi─Öki temu zar├│wno talerz jak i kieliszek mo┼╝na trzyma─ç w jednej d┼éoni. Druga r─Öka pozostaje wolna, zatem mo┼╝na bez ┼╝adnych utrudnie┼ä, nak┼éada─ç przystawki, trzyma─ç widelec lub poda─ç r─Ök─Ö rozm├│wcy.
Kieliszek do wina oraz kieliszek do wody i soku s─ů odpowiednio dopasowane do talerza. Gruba n├│┼╝ka u┼éatwia chwytanie oraz przenosi ┼Ťrodek ci─Ö┼╝ko┼Ťci poni┼╝ej punktu zawieszenia. Kieliszek nie spadnie na ziemi─Ö, nawet gdy bardzo przechylimy talerz – dzieje si─Ö tak ze wzgl─Ödu na odpowiednie dopasowanie ┼Ťrednicy wci─Öcia talerza i grubo┼Ťci n├│┼╝ek kieliszk├│w.
Projekt uzupe┼énia rozbudowany zestaw naczy┼ä na przystawki – talerzyk├│w i miseczek. System opiera si─Ö na geometrycznych figurach: tr├│jk─ůcie, rombie i sze┼Ťcianie. Formy te porz─ůdkuj─ů przestrze┼ä. Inspiracj─ů dla nich s─ů cechy ludowych wycinanek: symetria, powtarzalno┼Ť─ç, motywy kwiatowe oraz mo┼╝liwo┼Ť─ç kontynuacji struktur.
Ca┼éy zestaw uzupe┼énia sze┼Ťciok─ůtna misa oraz taca, kt├│ra znajduje zastosowanie przy wi─Ökszych ilo┼Ťciach przystawek lub gdy s─ů roznoszone przez kelnera.
Dyplom licencjacki zrealizowany w pracowni ceramiki pod kierunkiem┬áadi. Justyna B─ůbel-Piktel
VIA
Podziel si─Ö:

    Skomentuj!




    Menu Title