Naczynia dla cateringu

12-04-2012
Projekt: Katarzyna Borkowska (kabo-pydo.com)
Projekt jest kompletnym rozwiązaniem przeznaczonym na popularne bankiety koktailowe. Podczas tego typu bankietów odwiecznym problemem jest jednoczesne trzymanie talerza i kieliszka. Wcięcie w talerzu umożliwia zawieszenie kieliszka – dzięki temu zarówno talerz jak i kieliszek można trzymać w jednej dłoni. Druga ręka pozostaje wolna, zatem można bez żadnych utrudnień, nakładać przystawki, trzymać widelec lub podać rękę rozmówcy.
Kieliszek do wina oraz kieliszek do wody i soku są odpowiednio dopasowane do talerza. Gruba nóżka ułatwia chwytanie oraz przenosi środek ciężkości poniżej punktu zawieszenia. Kieliszek nie spadnie na ziemię, nawet gdy bardzo przechylimy talerz – dzieje się tak ze względu na odpowiednie dopasowanie średnicy wcięcia talerza i grubości nóżek kieliszków.
Projekt uzupełnia rozbudowany zestaw naczyń na przystawki – talerzyków i miseczek. System opiera się na geometrycznych figurach: trójkącie, rombie i sześcianie. Formy te porządkują przestrzeń. Inspiracją dla nich są cechy ludowych wycinanek: symetria, powtarzalność, motywy kwiatowe oraz możliwość kontynuacji struktur.
Cały zestaw uzupełnia sześciokątna misa oraz taca, która znajduje zastosowanie przy większych ilościach przystawek lub gdy są roznoszone przez kelnera.
Dyplom licencjacki zrealizowany w pracowni ceramiki pod kierunkiem adi. Justyna Bąbel-Piktel
VIA
Podziel się:

    Skomentuj!




    Menu Title